wtorek, 28 października 2014

ZUPA KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM W TOWARZYSTWIE GRZANEK


 PRZYJEMNOŚĆ   NA   JESIENNE   CHŁODY  BARDZO KREMOWA   Z   DODATKIEM                                        MLEKA    KOKOSOWEGO  PRZEPYSZNA W SMAKU 

JA   PODAWAŁAM JĄ   Z   GRZANKAMI  A DLA NIESPEŁNA DWU LETNIEGO   SMYKA          ZROBIŁAM KLUSECZKI  LANE   ZAJADAŁ SIĘ NIESAMOWICIE
SKŁADNIKI :
800 gr  dyni
 3 ziemniaki
1 cebula
1 puszka  mleczka kokosowego
3 ząbki czosnku
1,5  łyżki masła 
0,5 łyżeczki  imbiru (zdecydowanie lepiej dodać świeży ale nie dostałam akurat)
jeżeli ktoś lubi pikantniejsza można dodać curry.
 WYKONANIE:
Cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy   na maśle ( można na oliwie) dodajemy pokrojony czosnek  ,dynie pokrojona w kostkę, ziemniaki i smażymy z 15 minut zalewamy ok 1 -1,5 litra wody gotuje do miękkości warzyw  i wszystko blenderuję . Zblenderowane wywar wstawiam na palnik doprawiam  do smaku dodaje imbir i na końcu mleczko kokosowe.
GRZANKI :
Kilka kromek chleba tostowego pełnoziarnistego pokroiłam w kosteczkę na patelnię nalałam odrobinę oliwy  i rozsmarowałam listkiem ręcznika papierowego wrzuciłam grzanki i co chwilkę potrząsałam patelnią aby zrumieniły się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz