Moje ukochane gniazdka szybkie i bardzo proste w wykonaniu .
Składniki :
200 g mąki pszennej
100g masła
4 jajka
szczypta soli oliwa do smażenia.
Wykonanie:
W
garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć
ogień i na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie
mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od
ścianek garnka. Ostudzić.Ciasto
zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy
cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10
cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7
cm (to ułatwia przekładanie ciastek na gorący tłuszcz)Olej
rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a
po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z
każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć,
odsączyć na ręczniku papierowym. Odłożyć do ostudzenia.
Lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Udekorować lukrem ciastka.
pysznie wyglądają muszę zrobić i spróbować :)
OdpowiedzUsuń