ULUBIONE KOTLECIKI MOJEJ RODZINKI
SKŁADNIKI :
1 jajko
1 cebula
1/3 szklanki bułki tartej
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 op sera feta (żółty)
450 szpinaku ( może być mrożony )
sól pieprz,
4 łyżki mleka
WYKONANIE :
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy pod przykryciem . Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól wszystko mieszamy. Formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz mały słupek serka feta formujemy kotleciki na kształt cygara zlepiając brzegi kotleciki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron.
Wygląda przepysznie, chętnie wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuń