CALZONE - CZYLI MOJA ULUBIONA PIZZA W FORMIE PIEROGA
SKŁADNIKI:
450 gr mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Opakowanie suchych drożdży
ewentualnie mogą być świeże 15 gr.
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
NADZIENIE (w zależności jak i co kto lubi ja dodałam ):
200 gr pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
200 gr parmezanu
1 pierś z kurczaka
3 łyżeczki ziół prowansalskich
NADZIENIE: Cebulkę podsmażyć z czosnkiem na oliwie dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę jak pierś będzie podsmażona dodać pieczarki pokrojone w talarki . Doprawić ziołami do smaku
WYKONANIE :Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne ;-)
OdpowiedzUsuń