niedziela, 26 października 2014

FRANCUSKIE MOULES W BIAŁYM WINIE

DŁUGO SIE OPIERAŁAM PRZED ICH PRZYRZĄDZENIEM ALE WKOŃCU CIEKAWOŚĆ SMAKU  ZWYCIĘŻYŁA  ........ I CIESZE SIĘ BO  ICH DELIKATNY SMAK ROZKOSZOWAŁ NASZE PODNIEBIENIA .DUSZONE W BIAŁYM WINIE Z DODATKIEM SZALOTKI, CZOSNKU I ZIÓŁ SĄ REWELACYJNYM KUSZĄCYM DANIEM.
Wiem ze jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole


SKŁADNIKI :
1kg muli 
2 szalotki
3 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina
pieprz , sól do smaku 
1 łyżka masła

WYKONANIE :
Szalotki  i czosnek drobno pokroić i poddusić  na maśle dodać wino i zagotować. Mule  nalezy wrzucić do zimnej wody na ok 20 minut i dokładnie oczyścić  szczoteczką z każdej muszli odciąć "bisiory " .Muszle które w czasie obróbki są otwarte lub połamane  jak i mule które po ugotowaniu się nie otworzyły należy wyrzucić .Wyczyszczone mule wrzucamy do gotującego się wina  i gotujemy 5-6 minut  co jakis czas potrząsając  garnkiem aby wszystkie mule się otworzyły .Dodatkowo mozna dodać pokrojoną natkę pietruszki.Pierwsza mulę wyciagamy ręką a do kolejnych używamy tej pustej muszelki jak szczypców .


Te, które są otwarte przed obróbką, należy bezwzględnie wyrzucić. Podobnie jak muszle, które się nie otwarły podczas gotowania, ponieważ nie nadają się do jedzenia

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-mule,nId,401163#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
z każdej muszli należy odciąć "bisiory", a same muszle starannie obskrobać

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-mule,nId,401163#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
z każdej muszli należy odciąć "bisiory", a same muszle starannie obskrobać

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-mule,nId,401163#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
z każdej muszli należy odciąć "bisiory", a same muszle starannie obskrobać

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-mule,nId,401163#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
z każdej muszli należy odciąć "bisiory", a same muszle starannie obskrobać

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-mule,nId,401163#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                      POLECAM  I SMACZNEGO  ŻYCZĘ

4 komentarze:

  1. Pieknie podane może wkońcu skusze się i spróbuję .

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie również mule nie goszczą na stole, ale po tym przepisie muszę się przemóc i spróbować :) Wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń