180 g cukinii
100 g marchewki
5 jaj
130 ml oleju
130 g + 70 g cukru
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g masła
2 pomarańcze
200 g – 250 g serka kremowego ( np. Philadelphia)
50 g cukru pudru
Dwa jajka ubijamy ze 130 g cukru, dodajemy olej i ubijamy do otrzymania kremowej, lekko białej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i krótko ubijamy do połączenia się składników. Następnie cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Marchewkę myjemy, obieramy i rownież ścieramy na grubych oczkach tarki. wsypujemy cukinię i marchew, mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż ciasto na dwa blaty. KREM : Dwie pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z drugiej jak i z tej bez skórki wyciskamy około 130 ml soku (2 łyżki odlewamy do szklanki i odstawiamy na bok). Do roztopionego masła wlewamy wymieszane wcześniej razem składniki: 70 g cukru, 3 jajka, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. Na małej mocy palinka, cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu. Serek ucieramy z cukrem pudrem i 2 łyżkami soku z pomarańczy, do uzyskania puszystego kremu
Na pierwszy blat ciasta nakładamy gesty krem pomarańczowy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch nakładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Dwa jajka ubijamy ze 130 g cukru, dodajemy olej i ubijamy do otrzymania kremowej, lekko białej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i krótko ubijamy do połączenia się składników. Następnie cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Marchewkę myjemy, obieramy i rownież ścieramy na grubych oczkach tarki. wsypujemy cukinię i marchew, mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż ciasto na dwa blaty. KREM : Dwie pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z drugiej jak i z tej bez skórki wyciskamy około 130 ml soku (2 łyżki odlewamy do szklanki i odstawiamy na bok). Do roztopionego masła wlewamy wymieszane wcześniej razem składniki: 70 g cukru, 3 jajka, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. Na małej mocy palinka, cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu. Serek ucieramy z cukrem pudrem i 2 łyżkami soku z pomarańczy, do uzyskania puszystego kremu
Na pierwszy blat ciasta nakładamy gesty krem pomarańczowy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch nakładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Ale pysznie u ciebie:)
OdpowiedzUsuńprawdziwa rozkosz
OdpowiedzUsuńBoskie
OdpowiedzUsuń