poniedziałek, 13 października 2014

CUKINIOWO-MARCHEWKOWA ROZKOSZ Z KREMEM Z POMARAŃCZY.




180 g cukinii 100 g marchewki 5 jaj 130 ml oleju 130 g + 70 g cukru 230 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g masła 2 pomarańcze 200 g – 250 g serka kremowego ( np. Philadelphia) 50 g cukru pudru

Dwa jajka ubijamy ze 130 g cukru, dodajemy olej
i ubijamy do otrzymania kremowej, lekko białej masy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
i krótko ubijamy do połączenia się składników.
Następnie cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Marchewkę myjemy, obieramy i rownież ścieramy na grubych oczkach tarki. wsypujemy cukinię i marchew, mieszamy delikatnie łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie kroimy wzdłuż ciasto na dwa blaty.
KREM :
Dwie pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z drugiej jak i z tej bez skórki
wyciskamy około 130 ml soku (2 łyżki odlewamy do szklanki i odstawiamy na bok).
Do roztopionego masła wlewamy wymieszane wcześniej razem składniki:
70 g cukru, 3 jajka, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. 
Na małej mocy palinka, cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu.
Serek ucieramy z cukrem pudrem i 2 łyżkami soku z pomarańczy, do uzyskania puszystego kremu

Na pierwszy blat ciasta nakładamy gesty krem pomarańczowy.
Przykrywamy drugim blatem.
Na wierzch nakładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

3 komentarze: