sobota, 18 października 2014

NUGETSY

SKŁADNIKI : 
1 podwójna pierś  z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
szczypta słodkiej papryki

 CIASTO NALEŚNIKOWE :
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 - 1/4 szklanki mleka

 (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej pieprzu Cayenne)
 PANIERKA :
mąka pszenna do panierowania
DODATKOWO :
olej do smażenia

WYKONANIE :
Piersi myje i osuszam ręcznikiem papierowym kroje na kawałki  o długości ok 6 cm na 2 cm .
 Wkładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
 CIASTO NALEŚNIKOWE : Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.
W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.Usmażone kawałki  wykładam na ręcznik papierowy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz