SKŁADNIKI :
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta słodkiej papryki
CIASTO NALEŚNIKOWE :
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 - 1/4 szklanki mleka
(jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej pieprzu Cayenne)
PANIERKA :
mąka pszenna do panierowania
DODATKOWO :
olej do smażenia
WYKONANIE :
Piersi myje i osuszam ręcznikiem papierowym kroje na kawałki o długości ok 6 cm na 2 cm .
Wkładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką
oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie
obtoczą kurczaka.
CIASTO NALEŚNIKOWE : Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne,
słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez
kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto
naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze
napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.Do
miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po
kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka
pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na
deskę.W
głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury
180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10 - 15
minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w
środku.Usmażone kawałki wykładam na ręcznik papierowy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz