SKŁADNIKI :
2 piersi
1 op. ciasta francuskiego
1 op. szpinaku
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
zioła
ok 100 gr startego sera żółtego
1 jajko do posmarowania ciasta
WYKONANIE :
Umyte i osuszone filety nacieram oliwą a następnie przyprawami solą ,pieprzem, ziołami,papryką i odkładam na godzinkę do lodóweczki aby pierś przeszła przyprawami .
W tym czasie przygotowuje szpinak . Wrzucam go na patelnię dodaję czosnek przecisniety przez praskę doprawiam do smaku i duszę aż odparuje.Tak przygotowanym farszem nadziewam kieszonki z piersi i dodaję ser żółty . Po godzince rozkładam ciasto francuskie przekładam je na papier do pieczenia dzielę równo na pół . Na środek jednej i drugiej układam części ciasta układam pierś ciasto francuskie z prawej i lewej strony nacinam paski o szerokości ok 1,5 cm i na przemian zakładam na pierś raz lewy pasek ciasta raz prawy pasek ciasta. Jak widać na zdjęciu jeden warkocz posypałam ziołami prowansalskimi następnym razem posypię wszystkie bo smakują z ziołami bosko.
Tak przygotowane piersi piekłam przez ok 35-40 minut w 200 stopniach . Wystarczyło 10 minut aby po nich śladu nie zostało :) ....no może prócz brudnych talerzy :D
SMACZNEGO:)
wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda :-) mniam
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie
OdpowiedzUsuńSuper wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuń