niedziela, 2 listopada 2014

PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

SZALEŃSTW Z CIASTEM FRANCUSKIM CIĄG DALSZY ;) TYM  RAZEM  W KIESZONKĘ  Z PIERSI KURCZAKA WDARŁ SIĘ SZPINAK Z SEREM ŻÓŁTYM........

SKŁADNIKI :
2 piersi  
1 op. ciasta francuskiego
1 op. szpinaku 
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
zioła
ok 100 gr startego sera żółtego 
1 jajko do posmarowania ciasta 
WYKONANIE :
Umyte i osuszone  filety nacieram oliwą a następnie przyprawami solą ,pieprzem, ziołami,papryką i odkładam na godzinkę do lodóweczki aby pierś przeszła przyprawami .
W tym czasie  przygotowuje szpinak . Wrzucam go na patelnię  dodaję czosnek przecisniety przez praskę doprawiam do smaku i duszę aż odparuje.Tak przygotowanym farszem nadziewam kieszonki z piersi i dodaję ser żółty .  Po godzince rozkładam ciasto francuskie przekładam je na papier do pieczenia dzielę równo na pół . Na środek jednej i drugiej układam części ciasta  układam  pierś  ciasto francuskie z prawej i lewej strony nacinam paski o szerokości ok 1,5 cm i na przemian zakładam na pierś raz lewy pasek ciasta raz prawy pasek ciasta. Jak widać na zdjęciu jeden warkocz posypałam ziołami  prowansalskimi następnym razem posypię wszystkie bo smakują z ziołami bosko. 
Tak przygotowane  piersi piekłam przez ok 35-40 minut  w 200 stopniach . Wystarczyło 10 minut  aby po nich śladu nie zostało  :) ....no może prócz brudnych talerzy  :D
                                                  SMACZNEGO:)

5 komentarzy: