Uwielbiam ten przepis bo przypomina mi smak dzieciństwa .....
Ciasto Półfrancuskie:
50 dkg mąki, 25 dkg masła ,0,25l śmietany, cukier waniliowy.
Sposób wykonania :
Mąkę przesiać dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem , dodać stopniowo śmietanę , ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić ( najlepiej jak śmietana i masło są schłodzone i wyjete z lodówki bezpośrednio przed wyrobieniem ciasta). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki ( ja trzymałam 3 godzinki ) . Po wyciągnięciu z lodówki ciasto obtoczyć w mące , rozwałkować pokroić w paski :2-3 mm. Paski nawinąć na rurki , posmarować jajkiem piec na złoty kolor.
Bita śmietana :
Śmietana kremówka 400ml (bardzo dobrze schłodzona ) , 1.5 łyżki cukru pudru , odrobina ziarenek wanilii.
Śmietanę kremówke ubić pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię . Przełożyc bitą śmietane do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełniać rurki.
Cudowny przepis na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuńWyglądają super schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńTo kiedy powtórka ?
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńWspaniałości pyszności. .smak dziecinstwa
OdpowiedzUsuńPychotka rureczki:)))
OdpowiedzUsuńmniam, mniam
OdpowiedzUsuńpycha na pewno zrobie :)
OdpowiedzUsuń