czwartek, 2 października 2014

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

    Uwielbiam ten przepis bo przypomina mi smak dzieciństwa .....

 Ciasto Półfrancuskie:
 50 dkg mąki, 25 dkg masła ,0,25l śmietany, cukier waniliowy.
Sposób wykonania : 
Mąkę przesiać dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem , dodać stopniowo śmietanę , ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić ( najlepiej jak śmietana i masło są schłodzone i wyjete z lodówki bezpośrednio przed wyrobieniem ciasta). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki ( ja trzymałam  3 godzinki ) . Po wyciągnięciu z lodówki  ciasto obtoczyć w mące , rozwałkować pokroić w paski :2-3 mm. Paski nawinąć na rurki , posmarować jajkiem piec na złoty kolor.
Bita śmietana :
Śmietana kremówka 400ml (bardzo dobrze schłodzona ) , 1.5 łyżki cukru pudru , odrobina ziarenek wanilii.
Śmietanę kremówke ubić pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię . Przełożyc bitą śmietane do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką  i napełniać rurki.  
      

8 komentarzy: