piątek, 17 października 2014

CYGARA Z MIĘSA MIELONEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

              

              ULUBIONE KOTLECIKI  MOJEJ RODZINKI

 SKŁADNIKI :
 Mięso mielone 500g
 1 jajko
 1  cebula

 1/3 szklanki  bułki tartej
 4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 op sera feta (żółty)
 450 szpinaku ( może być mrożony )
sól pieprz, 

 4 łyżki mleka 

WYKONANIE :
Na patelni rozpuszczamy masło   dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy pod przykryciem . Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól wszystko  mieszamy.  Formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz mały słupek serka feta formujemy kotleciki  na kształt cygara  zlepiając brzegi kotleciki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron.

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie, chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń