piątek, 17 października 2014

CALZONE

CALZONE  - CZYLI MOJA ULUBIONA PIZZA W  FORMIE PIEROGA       

SKŁADNIKI:
450 gr mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli 
2 łyżki oliwy
Opakowanie suchych drożdży 
ewentualnie mogą być świeże 15 gr.
250 ml ciepłego mleka
1 jajko

  NADZIENIE  (w zależności jak   i co kto lubi ja dodałam ):
200 gr pieczarek
3 cebule 
2 ząbki czosnku
200 gr parmezanu 
1 pierś z kurczaka 
3 łyżeczki ziół prowansalskich 

 NADZIENIE: Cebulkę podsmażyć z czosnkiem  na oliwie dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę  jak pierś będzie podsmażona dodać  pieczarki pokrojone w talarki . Doprawić ziołami do smaku

WYKONANIE :Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

5 komentarzy: