niedziela, 5 października 2014
PARÓWKI W CIEŚCIE "PYCHOTA NA PATYKU "
Składniki :
8 paróweczek ( najlepsze Sokołów 93% mięsa )
szklanka mleka
1 -1,5 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
1 jajko
0,5 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej (jeżeli ktoś woli ostrzejsze to troszkę papryki chili )
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki czosnku
sól .
8 długich wykałaczek
Wykonanie :
Do miski wlewamy mleko,oliwe , jajko , wsypujemy mąkę ,papryke czerwoną, zioła prowansalskie ,czosnek ,sól .Miksujemy wszystkie składniki ,paróweczki nabijamy na wykałaczki moczymy w przygotowanym cieście i wkładamy do rozgrzanego głębokiego oleju i smazymy na złoty kolor.Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym .
Smażąc ostatnie dwie paróweczki po zamoczeniu ich w cieście obsypałam delikatnie bułka tartą i przyznam ze były równie pyszne .Jak widać na zdjęciu cztery paróweczki na dole są w cieście smażone a jedna na górze oprószona bułką tartą .
Podawałam w towarzystwie sosu czosnkowego :
3 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki śmietany 12%
150 g jogurtu naturalnego
do smaku sól,pieprz
Jogurt mieszamy ze śmietaną i majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , sól i pieprz.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale fajosko wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :*
mniam :)
OdpowiedzUsuń