niedziela, 5 października 2014

PARÓWKI W CIEŚCIE "PYCHOTA NA PATYKU "


 Składniki :
 8 paróweczek ( najlepsze Sokołów 93% mięsa )
 szklanka mleka
  1 -1,5 szklanki mąki
 2 łyżki oliwy
1 jajko
0,5 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej (jeżeli ktoś woli ostrzejsze  to troszkę papryki chili )
0,5 łyżeczki  ziół prowansalskich 
0,5 łyżeczki czosnku 
sól .
  8  długich wykałaczek
Wykonanie :
 Do miski wlewamy mleko,oliwe ,  jajko ,  wsypujemy mąkę ,papryke czerwoną, zioła prowansalskie ,czosnek ,sól .Miksujemy wszystkie składniki ,paróweczki nabijamy na wykałaczki moczymy w przygotowanym cieście i wkładamy  do rozgrzanego głębokiego oleju  i smazymy  na złoty kolor.Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym .
Smażąc  ostatnie dwie paróweczki po zamoczeniu ich w cieście obsypałam delikatnie bułka tartą i przyznam ze były równie pyszne .Jak widać na zdjęciu  cztery  paróweczki na dole są w cieście smażone  a jedna na górze  oprószona bułką tartą .
Podawałam  w towarzystwie sosu czosnkowego :
3 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki majonezu 
2 łyżeczki śmietany  12%
150 g jogurtu naturalnego 
do smaku sól,pieprz
Jogurt mieszamy ze śmietaną i majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , sól i pieprz.

                               SMACZNEGO  :)

2 komentarze: