czwartek, 9 października 2014

KARPATKA

                                           KRÓLOWA CIAST  KARPATKA
SKŁADNIKI  : 
250 ml wody 
125g margaryny 
5 jaj
1 szklanka mąki
WYKONANIE :
Zagotować wodę z tłuszczem , dodać mąkę.Podgrzewając na małym ogniu (ok.1 minuty )
energicznie rozcierać masę . Wystudzić . Do chłodnej masy wbijać kolejno jaja i miksować przez 5 minut  na najwyższych obrotach . Ciasto podzielić na dwie części .Połowę ciasta rozprowadzić cienką warstwą na blaszce o wymiarach ok 25cm x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego  do temp.220* C (bez termoobiegu) i piec przez 10 minut  następnie zmniejszyć  temperaturę do 200*C i piec jeszcze ok 20 minut do uzyskania złocistego koloru .Drugą część ciasta upiec tak samo.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
KREM SKŁADNIKI :
750 ml mleka 
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1,5 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki mąki 
300 g masła.
WYKONANIE : 
Pół litra mleka  zagotować.  Do gotującego sie mleka dodać pozostałe  250 ml mleka wymieszanego  z budyniem , cukrem , cukrem waniliowym i mąką  .Gotować na małym ogniu do momentu  aż  zgęstniała masa zacznie bulgotać( mieszać masę aby nie przywarła do dna ) . Odstawic do wystudzenia . Masło ( najlepiej jak ma temperature pokojową ) kroję na kawałki i miksując masę na najwyższych obrotach po troszku  dodaje masło.Gotowa masę nakładam na blat karpatki przykrywam drugim blatem i wkładam do lodówki do schłodzenia .       
                                                        SMACZNEGO 


4 komentarze: