250 ml wody
125g margaryny
5 jaj
1 szklanka mąki
WYKONANIE :
Zagotować wodę z tłuszczem , dodać mąkę.Podgrzewając na małym ogniu (ok.1 minuty )
energicznie rozcierać masę . Wystudzić . Do chłodnej masy wbijać kolejno jaja i miksować przez 5 minut na najwyższych obrotach . Ciasto podzielić na dwie części .Połowę ciasta rozprowadzić cienką warstwą na blaszce o wymiarach ok 25cm x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.220* C (bez termoobiegu) i piec przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze ok 20 minut do uzyskania złocistego koloru .Drugą część ciasta upiec tak samo.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
KREM SKŁADNIKI :
750 ml mleka
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1,5 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki mąki
300 g masła.
WYKONANIE :
Pół litra mleka zagotować. Do gotującego sie mleka dodać pozostałe 250 ml mleka wymieszanego z budyniem , cukrem , cukrem waniliowym i mąką .Gotować na małym ogniu do momentu aż zgęstniała masa zacznie bulgotać( mieszać masę aby nie przywarła do dna ) . Odstawic do wystudzenia . Masło ( najlepiej jak ma temperature pokojową ) kroję na kawałki i miksując masę na najwyższych obrotach po troszku dodaje masło.Gotowa masę nakładam na blat karpatki przykrywam drugim blatem i wkładam do lodówki do schłodzenia .
SMACZNEGO
klasa ,wyglada obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpiękna
OdpowiedzUsuńRobisz smaka! wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam karpatkę!! nigdy sama nie piekłam, ale chyba się skuszę, bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń