niedziela, 5 października 2014

HISZPAŃSKIE PĄCZKI A'LA GNIAZDKA

     Moje ukochane  gniazdka szybkie i bardzo proste w wykonaniu .
Składniki :
200 g mąki pszennej
100g masła 
4 jajka
szczypta soli oliwa do smażenia.
Wykonanie:
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (to ułatwia przekładanie ciastek na gorący tłuszcz)Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym. Odłożyć do ostudzenia.
Lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

 Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Udekorować lukrem ciastka.

1 komentarz: