niedziela, 31 stycznia 2016

KOTLET DE VOLAILLE Z MASŁEM I SEREM ZÓŁTYM


 DE VOLAILLE   w moim wykonaniu jest   to kotlet z piersi z kurczaka z masłem i serem żółtym ale w oryginalnej wersji w środku  powinien mieć tylko  masło i koperek . Przyrządzając go nawet dziś byłam pewna ze jest to danie francuskie tak sugeruje nazwa ale myliłam się bardzo gdyż de volaille pochodzi ze wschodu :) Ale i tak jest to mój ulubiony kotlet :)
 SKŁADNIKI :
4 pojedyncze piersi z kurczaka 
ser żółty (po małej garstce na każdego kotleta)
masło (3/4 łyżeczki na każdy kotlet )
pieprz 
bułka tarta, mąka, jajko do opanierowania.
WYKONANIE:
Każda pierś umyć osuszyć ręcznikiem papierowym położyć na desce przykryć woreczkiem  i delikatnie rozbijać tłuczkiem aby była jak najcieńsza .
Poprószyć pieprzem nałożyć na każdą pierś na jednym końcu        masło , ser żółty  

        zwijać delikatnie aby nie rozerwać  w rulonik 
         dociskając w dłoniach i tworząc kształt cygara delikatnie panierujemy w mące , jajku rozmąconym z odrobina soli i na koniec obtaczamy w bułce tartej .
Tak uformowane   de volaille wkładam do zimnej frytkownicy lub  garnka z olejem tak aby de volaille były całe zanurzone i smażę do uzyskania złotego koloru .

                   De volaille w przekroju 

                           SMACZNEGO  :) 




8 komentarzy:

  1. dzieki za rady,tez jutro zrobię,zmotywowałaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję, że nigdy nie robiłam kotletów DE VOLAILLE z obawy, że po prostu mi nie wyjdzie. Patrząc na Twój przepis widzę, że wcale nie są trudne, a wyglądają obłędnie... no i ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczni,niech Pani da adres podejde

    OdpowiedzUsuń
  4. aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,chcę się upewnić,do zimego oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam wkładam do zimnego oleju aby po mału sie smazyłyi nabierały złotego koloru .Włożone do nagrzanego oleju moga się zbyt szybko przypiec a w środku może byc surowa pierś.

      Usuń
    2. Witam,
      dziękuję za info.

      Usuń