SKŁADNIKI :
4 pojedyncze piersi z kurczaka
ser żółty (po małej garstce na każdego kotleta)
masło (3/4 łyżeczki na każdy kotlet )
pieprz
bułka tarta, mąka, jajko do opanierowania.
WYKONANIE:
Każda pierś umyć osuszyć ręcznikiem papierowym położyć na desce przykryć woreczkiem i delikatnie rozbijać tłuczkiem aby była jak najcieńsza .
Poprószyć pieprzem nałożyć na każdą pierś na jednym końcu masło , ser żółty
zwijać delikatnie aby nie rozerwać w rulonik
dociskając w dłoniach i tworząc kształt cygara delikatnie panierujemy w mące , jajku rozmąconym z odrobina soli i na koniec obtaczamy w bułce tartej .
Tak uformowane de volaille wkładam do zimnej frytkownicy lub garnka z olejem tak aby de volaille były całe zanurzone i smażę do uzyskania złotego koloru .
SMACZNEGO :)
dzieki za rady,tez jutro zrobię,zmotywowałaś mnie
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że nigdy nie robiłam kotletów DE VOLAILLE z obawy, że po prostu mi nie wyjdzie. Patrząc na Twój przepis widzę, że wcale nie są trudne, a wyglądają obłędnie... no i ten smak :)
OdpowiedzUsuńapetyczni,niech Pani da adres podejde
OdpowiedzUsuńaż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńWitam,chcę się upewnić,do zimego oleju?
OdpowiedzUsuńWitam wkładam do zimnego oleju aby po mału sie smazyłyi nabierały złotego koloru .Włożone do nagrzanego oleju moga się zbyt szybko przypiec a w środku może byc surowa pierś.
UsuńWitam,
Usuńdziękuję za info.