środa, 27 stycznia 2016

FAWORKI

Przez nie których nazywane FAWORKAMI  a przez innych CHRUSTAMI ale czy to faworki czy chrusty są tak samo pyszne i uwielbiane przez nas  nie tylko w tłusty czwartek :)Przepis wyszperany w cioci kajeciku i na reszcie łatwy  w wykonaniu a faworki pyszne w smaku :) 
Do kawusi są wyśmienite zwłaszcza mój mąż uwielbia do pracy do kawusi zabierać czasem spory pojemniczek faworków .
SKŁADNIKI (ok 50 sztuk nie liczyłam dokładnie bo znikały na bieżąco :)  ) 
Mąka pszenna 500 gr 
6 żółtek
2 łyżki spirytusu ( po to aby faworki nie chłonęły tłuszczu )
250 gr śmietany najlepiej 18%
szczypta soli .
1 l oleju rzepakowego 
Zaczynam od przesiania mąki  przez sito do większej miski , wbijam żółtka ,dodaje spirytus,śmietanę , szczyptę soli .Wszystko zagniatam aż ciasto będzie miało gładką  konsystencję . Po wyrobieniu ciasta biorę wałek i uderzam w ciasto( napowietrzając je  ) po uderzeniu składam ciasto na pół  i ponownie uderzam ..składam na pół i ... i tak ok 15 minut .Po tym czasie wkładam ciasto do woreczka foliowego i odkładam na 15 minut (przez te 15 minut łapie powietrze i siły po tym uderzaniu wałkiem :) ) Ciasto rozwałkowuje tworząc okrąg (  nie podsypuje mąką bo nie przykleja mi się do blatu ) nastepnie wycinam podłużne pasy i kroję w poprzek tak aby wyszły prostokąty ok 3 cm x 7-8  cm mogą być dłuższe jeszcze ale szerokość  najlepiej do 3 cm .
W każdym prostokącie na środku przecinam nożem , biorę jeden koniec ciasta i przekładam przez to wycięcie w środku i gotowe 


 Tak  przygotowane faworki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru  . Po wyjęciu z oleju układamy na ręczniku papierowym po odsączeniu układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem .
                             SMACZNEGO 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam a jak smakowicie wyglądają :) mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnę przepis :) oby było pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam faworki! :) Wyglądają niesamowicie apetycznie, od razu nabrałam na nie ochoty! Dziękuję za przepis, na pewno w najbliższym czasie sama go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak...taka słodycz jest idealna, przypomina lata dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń