Ulubiona wersja ciasta dla dzieci :)
SKŁADNIKI NA BISZKOPTOWY SPÓD :
3 jaja
0,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju.
WYKONANIE BISZKOPTU:
Białka ubić na sztywną pianę dodać żółtka z cukrem , olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec w 180 stopniach przez ok 15-20 minut do suchego patyczka .
SKŁADNIKI NA MASĘ :
Opakowanie pianek cukrowych w czekoladzie
4 galaretki różne kolory
2 serki homogenizowane mogą być z owocami np Danio
Śmietana 30% 250 ml
WYKONANIE :
Galaretkę rozrabiamy w 300ml wrzątku jak przestygnie dodajemy serek mieszamy i wylewamy na spód biszkoptowy. Na stężałą masę wykładamy pianki dowolnie kolejną rozrobioną galaretkę ( czystą bez serka homogenizowanego rozrabiam w 400ml wody) już ostygniętą delikatnie wylewam łyżką do blaszki aby nie uniosły się pianki . W taki sposób postępujemy z kolejnymi galaretkami aż do brzegów tortownicy kolory i układ galaretek dowolny.Na samą górę wykładamy ubitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Ja rozpuściłam 5 kostek czekolady na parze rozsmarowałam delikatnie i cienko na papierze do pieczenia i schłodziłam . Następnie schłodzona czekoladę szybkim ruchem ścinałam nożem tworząc rurki czekoladowe.
Wspaniale się prezentuje ten serniczek :-)
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuń