środa, 11 lutego 2015

SERNIK NA ZIMNO Z PIANKAMI CUKROWYMI W CZEKOLADZIE NA BISZKOPTOWYM SPODZIE

Ulubiona wersja ciasta dla dzieci :)

SKŁADNIKI  NA BISZKOPTOWY SPÓD :
3 jaja 
0,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru 
0,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
2 łyżki oleju.


WYKONANIE BISZKOPTU:
Białka ubić na sztywną pianę dodać żółtka z cukrem , olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec w 180 stopniach przez ok 15-20 minut do suchego patyczka .


 SKŁADNIKI  NA MASĘ : 
Opakowanie pianek cukrowych w czekoladzie
 4 galaretki  różne kolory
2 serki homogenizowane mogą być z owocami np Danio 
Śmietana 30% 250 ml  


           


WYKONANIE :
Galaretkę rozrabiamy w 300ml wrzątku jak przestygnie dodajemy serek mieszamy i  wylewamy na spód biszkoptowy. Na stężałą masę wykładamy  pianki dowolnie kolejną rozrobioną galaretkę (   czystą bez serka homogenizowanego  rozrabiam w 400ml wody) już ostygniętą delikatnie wylewam łyżką do blaszki aby nie uniosły się pianki . W taki sposób postępujemy z kolejnymi galaretkami aż do  brzegów tortownicy kolory i układ galaretek dowolny.Na samą górę wykładamy ubitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Ja rozpuściłam 5 kostek czekolady na parze  rozsmarowałam delikatnie i cienko na papierze do pieczenia i schłodziłam . Następnie schłodzona czekoladę szybkim ruchem ścinałam nożem tworząc rurki czekoladowe.
 

2 komentarze: