SKŁADNIKI :
1 kg mięsa mielonego ( dałam 0,5 mielonego wieprzowego oraz 0,5 kg wołowego)
1 bułka czerstwa
1 szklanka mleka do namoczenia bułki czerstwej
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy : sól , pieprz, majeranek
Ewentualnie jak masa mięsna jest rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
1 szklanka suszonej żurawiny .
WYKONANIE :
Cebulę zrumienić kiedy będzie delikatnie rumienić się dodać drobniutko pokrojony czosnek i smażyć do momentu zrumienienia się cebuli.Bułkę czerstwą odcisnąć i dodać do mięsa mielonego wymieszać dodać cebulę , jajka, żurawinę wymieszać i doprawić do smaku według uznania.
Blaszkę keksówkę wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą przełożyć gotową masę do blaszki wierzch masy wygładzić zwilżoną w wodzie dłonią i posypać delikatnie bułką tartą.Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut do momentu aż wierzch się zrumieni .Na zdjęciu w keksówce pół pieczeni z żurawiną i drugie pół z jajkiem .
wygląda smakowicie :) fajne "zwarte" mięsko do chleba na pewno będę piekła :)
OdpowiedzUsuńZ żurawiną jeszcze nie jadłam, będę musiała wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń