Oczywiście od momentu jak wstawiłam ją do piekarnika mąż truchtał po kuchni niecierpliwie ale jak wiadomo musiał sie uzbroić w anielską cierpliwość gdyż goloneczka dusi się ok 2,5 -3,5 godzinki (zależy od wielkości golonek oraz od mięsa ) a zapach roznoszący się po kuchni kusi niesamowicie .....
3 goloneczki najlepiej przednie
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
350 - 400 gram warzyw (ja użyłam mrożonej włoszczyzny słupki )
2 cebule małe
4 ząbki czosnku ( jezeli dodajemy jeszcze czosnku granulowanego to wystarczą 2 ząbki )
Vegeta ,pieprz, papryka słodka ,czosnek granulowany .
Olej.
Piwo
Golonki umyć osuszyć ręcznikiem opalić nad ogniem powtórnie umyć i przełożyć do miski w której natrzemy przyprawami . Osuszone golonki nacieramy czosnkiem , papryką , vegetą skrapiamy oliwą , wcieramy dłońmi przyprawy w golonki i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dajemy 3 łyżki oliwy , 3 łyżki wody i 250 ml piwa.
Tak przygotowane golonki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i dusimy bez przykrycia od czasu do czasu podlewając odrobina piwa i obracając golonki . ok 2,5 - 3 godziny ( po 1,5 godziny mozna posmarowac przecierem golonki na wierzchu i obrócić je koncentratem na dół ) . Kiedy mięso staje się już miękkie a w skórę można wbić widelec posypuje golonki warzywami i dusze dalej aż warzywa będą miękkie.
TAK WYGLĄDAJA PO WYJĘCIU Z PIECA
Ja po 3 godzinkach wyjęłam z pieca takie goloneczki :) nie zdążyłam nawet zawołać męża bo już stał za mną z talerzem , sztućcami i kuflem zimnego piwa :)
SMACZNEGO ŻYCZĘ :)
No po prostu aż ślinka leci tak wspaniale się prezentuje ta goloneczka :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i z pewnością smakuje :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńładnie całkiem :)
OdpowiedzUsuńpiwo z goloneczką
OdpowiedzUsuńi warzywek deczko
dla mnie to pyszności
więc zostaną tylko kości :D