czwartek, 19 lutego 2015

PIERŚ Z KURCZAKA W BUŁCE TARTEJ TYPU JAPOŃSKIEGO Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Z ROZMARYNEM

Będąc na ostatnich zakupach mąż wyszperał PANKO taką o to bułkę tartą  typu japońskiego  czyli płatki suszonego chleba bez skóry :) Więc postanowiliśmy ja wypróbować do kotlecików z piersi kurczaka i byliśmy zaskoczeni bo panierka była super chrupiąca i nie nasiąka tak tłuszczem   za   opakowanie 400 gram zapłaciliśmy ok 6 zł

Dwa filety z piersi z kurczaka opłukałam pod bieżącą wodą osuszyłam ręcznikiem papierowym   posypałam pieprzem  obtoczyłam w mące następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem vegety i na koniec opanierowałam w bułce tartej typu japońskiego i smażyłam  na rozgrzanym tłuszczu  obracając .




Do kotlecików zrobiłam pieczone ziemniaczki z masełkiem i posypane suszonym rozmarynem .
Kilogram ziemniaków obrałam umyłam  i ponacinałam  ale nie do końca  tak aby trzymały się razem wszystkie plastry.
 Naczynie żaroodporne nasmarowałam oliwą włożyłam ziemniaki  i z wierzchu również posmarowałam delikatnie oliwą   następnie  oprószyłam solą morska .Piekłam w nagrzanym piekarniku  w 190 stopniach  po35 minutach posmarowałam je masłem  ale tak aby troszkę masła znalazło się również między plastrami  i dalej piekłam  ok 30 minut już sprawdzając czy są miękkie  na 15 minut przed końcem pieczenia posypałam je suszonym rozmarynem ( można również innymi ziołami lub koperkiem )  .Wiadomo czas pieczenia zalezy od wielkości ziemniaków.
Smakowały wyśmienicie :)

3 komentarze: