Będąc na ostatnich zakupach mąż wyszperał PANKO taką o to bułkę tartą typu japońskiego czyli płatki suszonego chleba bez skóry :) Więc postanowiliśmy ja wypróbować do kotlecików z piersi kurczaka i byliśmy zaskoczeni bo panierka była super chrupiąca i nie nasiąka tak tłuszczem za opakowanie 400 gram zapłaciliśmy ok 6 zł
Dwa filety z piersi z kurczaka opłukałam pod bieżącą wodą osuszyłam ręcznikiem papierowym posypałam pieprzem obtoczyłam w mące następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem vegety i na koniec opanierowałam w bułce tartej typu japońskiego i smażyłam na rozgrzanym tłuszczu obracając .
Do kotlecików zrobiłam pieczone ziemniaczki z masełkiem i posypane suszonym rozmarynem .
Kilogram ziemniaków obrałam umyłam i ponacinałam ale nie do końca tak aby trzymały się razem wszystkie plastry.
Naczynie żaroodporne nasmarowałam oliwą włożyłam ziemniaki i z wierzchu również posmarowałam delikatnie oliwą następnie oprószyłam solą morska .Piekłam w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach po35 minutach posmarowałam je masłem ale tak aby troszkę masła znalazło się również między plastrami i dalej piekłam ok 30 minut już sprawdzając czy są miękkie na 15 minut przed końcem pieczenia posypałam je suszonym rozmarynem ( można również innymi ziołami lub koperkiem ) .Wiadomo czas pieczenia zalezy od wielkości ziemniaków.
pysznie i pieknie :-)
OdpowiedzUsuńa naczynie z ziemniaczkami przykryte?
OdpowiedzUsuńNie , ja piekłam bez przykrycia :)
Usuń