wtorek, 24 lutego 2015

RAFAELLO

 Uwielbiam RAFAELLO  dlatego postanowiłam  sama zrobić ......... i stwierdzam ze jest rewelacyjne  zwłaszcza  na drugi dzień rozpływa się niebiańsko w ustach .......


 CIASTO JEST BARDZO SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU              I REWELACYJNE NA DRUGI DZIEŃ  :D
SKŁADNIKI : 
600 ml mleka 
250 gr Kasi ( może być masło )
Opakowanie  budyniu śmietankowego 60gr
2 opakowania herbatników Bonitki maślane ( z Biedronki   są najlepsze do ciast)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 łyżki likieru Amaretto 
ok 300 gr wiórków kokosowych 
ok 80-90 gr cukru ( nie lubimy  bardzo słodkich ciast )

WYKONANIE :
Z 600 ml odlewam 200 resztę mleka  zagotować . W pozostałych 200 ml rozmieszać budyń, cukry, mąkę i wlać do gotującego się mleka  mieszać co chwilkę do momentu zagotowania. Jak przestygnie  masa ( ale nie za gorąca ) dodaje Kasię  mieszam mikserem i jak już będzie jednolita masa dodaję likier i wiórki kokosowe i mieszam dokładnie.
Blaszkę o wymiarach 28m x 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia (nie koniecznie ale mi ułatwiło pózniej wyciągnięcie całego ciasta i pokrojenie )na papier wykładam herbatniki  na herbatniki kładę   część masy ( trzeba pamiętać że będą trzy warstwy masy ).
               Na wyłożoną masę wykładam  drugą warstwę herbatników
Na herbatniki kolejna warstwę  kremu i ponownie ostatnia warstwę herbatników i pozostały krem i wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
                                               SMACZNEGO ŻYCZĘ :)

2 komentarze:

  1. Boże jak to ciacho cudnie wygląda! Zrobię! To nic, że znowu w boczki wejdzie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda prze smakowicie mhm aż bym go zjadła

    OdpowiedzUsuń