Uwielbiam RAFAELLO dlatego postanowiłam sama zrobić ......... i stwierdzam ze jest rewelacyjne zwłaszcza na drugi dzień rozpływa się niebiańsko w ustach .......
CIASTO JEST BARDZO SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU I REWELACYJNE NA DRUGI DZIEŃ :D
SKŁADNIKI :
600 ml mleka
250 gr Kasi ( może być masło )
Opakowanie budyniu śmietankowego 60gr
2 opakowania herbatników Bonitki maślane ( z Biedronki są najlepsze do ciast)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 łyżki likieru Amaretto
ok 300 gr wiórków kokosowych
ok 80-90 gr cukru ( nie lubimy bardzo słodkich ciast )
WYKONANIE :
Z 600 ml odlewam 200 resztę mleka zagotować . W pozostałych 200 ml rozmieszać budyń, cukry, mąkę i wlać do gotującego się mleka mieszać co chwilkę do momentu zagotowania. Jak przestygnie masa ( ale nie za gorąca ) dodaje Kasię mieszam mikserem i jak już będzie jednolita masa dodaję likier i wiórki kokosowe i mieszam dokładnie.
Blaszkę o wymiarach 28m x 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia (nie koniecznie ale mi ułatwiło pózniej wyciągnięcie całego ciasta i pokrojenie )na papier wykładam herbatniki na herbatniki kładę część masy ( trzeba pamiętać że będą trzy warstwy masy ).
Na wyłożoną masę wykładam drugą warstwę herbatników
Na herbatniki kolejna warstwę kremu i ponownie ostatnia warstwę herbatników i pozostały krem i wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO ŻYCZĘ :)
Boże jak to ciacho cudnie wygląda! Zrobię! To nic, że znowu w boczki wejdzie :P
OdpowiedzUsuńwygląda prze smakowicie mhm aż bym go zjadła
OdpowiedzUsuń