Dzis postanowiłam zrobić makaron orecchiette z klopsikami z dodatkiem ziół i parmezanu .
KLOPSIKI SKŁADNIKI :
500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
2 małe cebulkę
3 ząbki czosnku
1 bułka czerstwa
1 jajko
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii
KLOPSIKI WYKONANIE :
Cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiany kolor czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do cebuli i smażymy chwilkę , Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko wyciśniętą bułkę ( uprzednio namoczoną w mleku najlepiej ) połowę cebuli drugą połowę zostawiamy do sosu .Wszystko mieszamy na gładką masę dodajemy rozdrobnione listki bazylii i doprawiamy do smaku . Na dłoniach delikatnie rozsmarujemy kilka kropli oliwy będzie nam się lepiej formowało klopsiki . Dużą łyżką nabieramy porcje mięsa i formujemy kulki układamy na patelni i rumienimy z każdej strony.
SOS :
2 puszki pomidorów krojonych
500 ml passaty ziołowej
sól, pieprz, cukier,
rozmaryn, tymianek oregano , bazylia( dodajemy w zależności kto jak lubi doprawione ziołami)
cebulka i czosnek (połowa która została nam jak smażyliśmy do mięsa )
Dodatkowo do posypania starty parmezan.
SOS WYKONANIE: Pomidory wrzucamy na głęboka patelnie dodajemy cebulkę podsmażoną z czosnkiem , passatę i wkładamy zrumienione klopsiki aby dusiły się już w sosie na małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszamy aby nie rozwalić klopsików ok 15- 20 minut .Doprawiamy do smaku sola pieprzem , ziołami i na końcu dodajemy świeże listki bazylii . Podajemy z makaronem , ziemniakami ,( kaszą kto jak lubi ) i posypujemy startym parmezanem .
W wersji z przetartym przez sito lub zblenderowanym sosem
Oraz w wersji nie blenderowanej z kawałkami pomidorów
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńależ pysznie :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńale wygląda smakowicie, aż mnie na jedzonko possało...
OdpowiedzUsuń