sobota, 27 czerwca 2015

DOMEK BABY JAGI

             Uwielbiany przez moją rodzinkę  DOMEK BABY JAGI                                    ....bardzo dobry szybko się go robi  :) 


SKŁADNIKI :
750 gr. twarogu półtłustego
3/4  szkl. cukru ( można dac 1 szklankę najlepiej podczas dosypywania i mieszania masy  sprawdzać czy masa wystarczająco słodka bo na wierzch dojdzie jeszcze polewa czekoladowa ).
2/3 kostki margaryny 
1 żółtko 
herbatniki  2 opakowania   (najlepsze są  z biedronki BONITKI maślane są rewelacyjne szybko namiękają i dają fajny smaczek  )
Odrobina aromatu cytrynowego moze być waniliowy jaki kto lubi :) 
WYKONANIE :
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać jedno żółtko . Kostkę twarogu podzielić na 3 kawałki i tak po kawałku dodawać do masy i ucierać aż dodamy cały twaróg ( miksować ) na końcu dodac aromat . 

  Herbatniki wyłożyć na folię aluminiową 21 herbatników w trzech rzędach obok siebie i wyłożyć na nie masę nie dużo ok 0.5 cm . Na wyłożoną masę poukładać znowu herbatniki . Oczywiście można do tej części masy która będzie między herbatnikami dodać kakao .

       Na wyłożone herbatniki na  środkowy rząd wykładamy całą                                          pozostałą  masę .

   Kiedy mamy wyłożoną całą masę boczne rzędy herbatników           składamy na masę na kształt trójkąta .


     Tak złożony domek nakrywamy folią na której jest ułożony i        odkładamy do lodówki do schłodzenia :) Po 2 godzinkach jak      ciasto się już schłodzi można polać je polewą i włożyć do lodówki    aż polewa zastygnie . 

  POLEWA:
3 łyżki Kasi
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru 
2,5 łyżki kakao 
Margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu , dodać cukier, śmietanę , kakao i  wymieszać .Polać ciasto jak polewa troszkę przestygnie i zacznie gęstnieć .

                                SMACZNEGO :)
   


6 komentarzy:

  1. Super ciacho wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Wszystko pięknie opisane i wspaniałe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądało na trudne do zrobienia, a wcale nie jest, skusiłam się i spróbuję zrobić. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń