czwartek, 30 lipca 2015

JABŁECZNIK Z BEZOWĄ PIANKĄ


Jedno ulubionych ciast którym możemy się delektować przez cały rok , nie musimy czekać na sezon owocowy  :) Jak każde ciasto idealnie smakuje na drugi dzień kiedy kruche ciasto zmięknie od jabłek ....ale u nas przy moich łakomczuchach  na drugi dzień zostaje ale blaszka do umycia :) 

     SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE :
3 szklanki mąki  
odrobina aromatu cytrynowego 
5 żółtek(białka zostawiamy na masę bezową)
3 łyżki cukru
250 gr margaryny Kasia
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek (po obraniu już)
cynamon również według uznania (ale nie musi być jak ktoś nie przepada za cynamonem )
cukier według uznania ja wolę mniej słodkie i  dodaję pół na pół z cukrem waniliowym.
BEZA  Z BIAŁEK :
5 białek 
szczypta soli 
szklanka cukru .


WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy przez sitko  do miski  dodajemy margarynę , żółtka , cukier i na końcu dodajemy proszek do pieczenia szybko zagniatamy ciasto i  wkładamy do lodówki na ok.60 minut.W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce obieramy jabłka ścieramy je na tarce o grubych oczkach przekładamy do nie dużego garnka o szerokim dnie lub do wysokiej patelni dodajemy cukier z cynamonem i przesmażamy . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie przekładamy do tortownicy 26 cm wykładamy dno oraz boki następnie ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 210 stopniach .Masę z jabłek mamy gotową wiec szybko ubijamy białka ze szczyptą  soli kiedy białka sztywnieją  dodajemy po troszku cukru aż wykorzystamy cały cukier . Podpieczone ciasto po 20 minutach wyciągamy nakładamy masę z jabłek a na wierz wykładamy bezę .Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30-35 minut  kiedy na  cieście pojawi się złocista chrupiąca skorupka  .
       Dla męża i córki podaje jabłecznik z lodami waniliowymi  uwielbiają  w takim wydaniu .

                                                 SMACZNEGO :) 

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie - duuużo jabłek i jeszcze większa beza, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękne - ta beza wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń