piątek, 27 marca 2015

ŚMIETANOWIEC

 ŚMIETANOWIEC  ciasto na zimno  ..... hmmmm  tyle razy próbowałam zrobić i zawsze mi nie wychodził  i tyle razy robiłam z kremówki 36%  a tym razem wystarczyła 18% i ......nie mogę męża oderwać od tego ciasta.

         Robiłam to ciasto z myślą o weekendzie  ale nie wiem czy do wieczora jeszcze będzie :)
SKŁADNIKI :
2 galaretki  dałam agrestowa i truskawkową do masy śmietanowej  (oczywiście można dać więcej galaretek ale nie chciałam aby było ich więcej niż masy śmietanowej )
1 galaretka na wierzch do polania owoców 
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki smietany 18%
1 szklanka mleka
6 płaskich łyżeczek żelatyny
owoce mogą być  banany,brzoskwinie,truskawki (tylko truskawki najlepiej nasze bo te holenderskie czy inne importowane są tylko ładne z zewnątrz ale w smaku twarde )
WYKONANIE :
Dwie galaretki  rozpuścić  w 400 ml wrzątku każdą i odstawić aby stężały. Jak już będą gotowe pokroić je w  kostkę

 MASA ŚMIETANOWA :
Żelatynę rozpuścić  w ok 50 ml wrzącej wody  dodać  wraz z cukrem pudrem do szklanki  ciepłego mleka i wymieszać. Śmietanę przełożyć do miski   dodać  ciepłe ale nie gorące mleko ( zimne może spowodować ze masa zacznie zastygać szybko i będą grudki) i szybko wymieszać .Blaszkę keksówkę  30x12 wyłożyłam folię  spożywczą  wylałam część  masy śmietanowej  dodałam cześć  pokrojonej galaretki czerwonej i zielonej 
  zalałam resztą masy śmietanowej  i dodałam resztę galaretki pokrojonej .Wstawiłam do lodówki do momentu aż masa  zastygła i na wierzch położyłam pokrojone w plastry banany

       Ja użyłam  bananów nastepnym razem będą to brzoskwinie

  zalałam galaretką i odłożyłam do lodówki aby wierzch  bananów z galaretką zastygł.

12 komentarzy:

  1. Pycha,dzisiaj robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana 18 ma być kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  3. a tej smietany to jakie szklanki? bo jedne mam 200 ml a inne mam ok 300 ml ?

    OdpowiedzUsuń
  4. ok,dziekuję :) zaraz biorę się za robienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wychodzi rewelacyjnie :) Moje dzieci uwielbiają i bardzo często robimy :)
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy przepis na śmietanowiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam powyższy wpis. Robiłam wg czterech znalezionych w internecie i Twój, Marzenko, jest the Best! Muszę poszperać wolną chwilą po Twoim blogu, bo na pewno znajdę jeszcze coś fajnego. Pozdrawiam, Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń