niedziela, 22 marca 2015

WIELKANOCNY KOSZYCZEK DROŻDZOWY




Juz w zeszłym roku zbierałam się do zrobienia tego cudeńka ale nie miałam tyle odwagi jakoś nie wierzyłam w swoje umiejętności :D
Ale nie ma to jak motywacja  znajomych i podjęcie wyzwania rzuconego przez Ania Kaliszewska i Radosław Mirosław Kurek Kochani dziękuje za motywacje  bo w życiu nie odważyłabym się zrobić tego cudeńka a robi się go bardzo prosto i szybko :)

                            KOSZYCZEK BEZ RĄCZKI  

Ciasto drożdzowe :
25gr drożdży świeżych 
4 szkl. mąki pszennej
120 ml ciepłej wody 
120 ml ciepłego mleka 
70 ml oliwy
1 jajko 
pół łyżeczki soli 
3 łyżki cukru 
oraz 1 jajo rozkłócone do posmarowania koszyczka przed pieczeniem , miska żaroodporna  lub blaszana o średnicy ok 25 cm  , folia aluminiowa .
WYKONANIE :
Do miski wsypujemy mąkę , cukier, sól,oliwę, wbijamy jajko. W innej szklance mieszamy  po 3 łyżki  mleka i wody wkruszamy drożdże , mieszamy do ich rozpuszczenia  i dodajemy do miski wraz z resztą mleka i wody.Wyrabiamy ciasto ja pomagam sobie mikserem  do momentu połączenia składników póżniej wykładam ciasto na blat i ugniatam ręcznie .


 Jeżeli ciasto się klei do rąk  podsypuję mąką delikatnie. Wyrobione ciasto odkładam  w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoja objętość . Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i ugniatam szybciutko następnie rozwałkowuje i  wycinam z niego paski ok 1-1,5 cm  świetnie się wycina nożem do pizzy . Miskę blaszaną owijam folia aluminiowa i odwracam dnem do góry  na miskę układam  wycięte paski .
Kolejne paski układam poprzecznie przeplatam między tymi opadającymi w dół raz na wierzchu raz pod spodem i tak od góry aż do dołu .

Następnie  wyplatam z pasków warkocz na wierzch koszyczka oraz uchwytna koszyczek .

 Na papierze do pieczenia odrysowałam sobie średnice miski i warkocz robię na podstawie tej średnicy.
                     Tak wygląda warkocz przed pieczeniem upleciony

                                      Rączka do koszyczka
Splotłam warkocza na długość od jednego brzegu miski przez górę do drugiego brzegu miski  i to jest wystarczająca długość rączki.
Przed pieczeniem wszystko posmarowałam rozkłóconym jajkiem .
Piekłam w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku do momentu zrumienienia się ciasta .Po upieczeniu koszyczek złożyłam i spięłam wykałaczkami aby lepiej się trzymał.


   POLECAM  ROBI SIĘ BARDZO ŁATWO I SZYBKO :)



11 komentarzy:

  1. jakie świetne :D poproszę o taki koszyczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Marzenka :). Kolejny raz czuję się sławna :D żart :D Wyszło jak zawsze u Ciebie pięknie! Ja to myślałam, że rączkę to się robi razem z dnem?? Ale pewnie by się nie wzmiescila do piekarnika? Nie utrzymała się? ? Ty znalazłaś fajne rozwiązanie. .. może też zrobię. .. kusi to bardzo :) :) i zdjęcia Meeeeega!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny! :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Dziękuję za inspirację i przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonała !!! Byłem w Krakowie. To jest jak ten chleb. http://s001.radikal.ru/i194/1512/e6/fce2e9b7ba0f.jpg ? Jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń