środa, 11 lutego 2015

PIECZEŃ RZYMSKA Z ŻURAWINĄ


    PIECZEŃ RZYMSKA  - prosta i szybka w wykonaniu  zniewalająca smakiem   z dodatkami  czy bez uwielbiana bardzo przez moich domowników  :)


 SKŁADNIKI :
1 kg mięsa mielonego ( dałam 0,5 mielonego wieprzowego oraz 0,5 kg wołowego)
1 bułka czerstwa  
1 szklanka mleka do namoczenia bułki czerstwej
2 jajka
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
 przyprawy : sól , pieprz, majeranek
Ewentualnie jak masa mięsna jest rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
1 szklanka suszonej żurawiny .
 WYKONANIE :
Cebulę zrumienić kiedy będzie delikatnie rumienić się dodać drobniutko pokrojony czosnek i smażyć do momentu zrumienienia się cebuli.Bułkę czerstwą odcisnąć i dodać do mięsa mielonego  wymieszać dodać cebulę , jajka, żurawinę  wymieszać i doprawić do smaku według uznania. 




Blaszkę keksówkę wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą przełożyć gotową masę  do blaszki wierzch  masy wygładzić zwilżoną w wodzie dłonią   i posypać delikatnie bułką tartą.Piec w temperaturze  170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut  do momentu aż wierzch się zrumieni .Na zdjęciu w keksówce pół pieczeni z żurawiną i drugie pół z jajkiem .

3 komentarze:

  1. wygląda smakowicie :) fajne "zwarte" mięsko do chleba na pewno będę piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z żurawiną jeszcze nie jadłam, będę musiała wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń