wtorek, 3 lutego 2015

ORECCHIETTE Z KLOPSIKAMI AL'A ITALIANO

 W naszym domku bardzo często na stole gości makaron uwielbiamy go w każdej postaci i na słodko i na słono i z mięsem mielonym , z owocami , grzybami , twarogiem ..........
Dzis postanowiłam zrobić  makaron orecchiette z klopsikami  z dodatkiem ziół i parmezanu  .
KLOPSIKI SKŁADNIKI :
500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 
2 małe cebulkę
3 ząbki czosnku
1 bułka czerstwa
1 jajko
sól, pieprz 
kilka listków świeżej  bazylii 
 KLOPSIKI WYKONANIE :
Cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiany kolor czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do cebuli i smażymy chwilkę , Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko wyciśniętą   bułkę ( uprzednio namoczoną  w mleku najlepiej  ) połowę cebuli drugą połowę zostawiamy do sosu .Wszystko mieszamy na gładką masę dodajemy rozdrobnione listki bazylii  i doprawiamy do smaku . Na dłoniach delikatnie rozsmarujemy  kilka kropli oliwy będzie nam się lepiej formowało klopsiki . Dużą łyżką nabieramy porcje mięsa i formujemy kulki  układamy na patelni i rumienimy z każdej strony. 
                                                                  

 SOS :
2 puszki pomidorów krojonych 
500 ml passaty  ziołowej
sól, pieprz, cukier,
rozmaryn, tymianek oregano , bazylia( dodajemy w zależności kto jak lubi doprawione ziołami)
cebulka i czosnek  (połowa która została nam jak smażyliśmy do mięsa )
Dodatkowo do posypania starty parmezan.
 SOS WYKONANIE: Pomidory wrzucamy na głęboka patelnie dodajemy cebulkę podsmażoną z czosnkiem , passatę i wkładamy zrumienione klopsiki aby dusiły się już w sosie na małym ogniu  od czasu do czasu delikatnie mieszamy aby nie rozwalić klopsików ok 15- 20  minut .Doprawiamy do smaku sola pieprzem , ziołami  i na końcu dodajemy świeże listki bazylii . Podajemy z makaronem , ziemniakami ,( kaszą kto jak lubi  ) i posypujemy startym parmezanem .

         W wersji z  przetartym przez sito lub zblenderowanym sosem




      Oraz w wersji  nie blenderowanej z kawałkami pomidorów 

4 komentarze: