piątek, 30 stycznia 2015

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

 Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału  w  Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków z nadzieniem różanym (i nie tylko). Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Już małymi krokami zbliżamy się do  tłustego czwartku  :) Więc  ja polecam sprawdzony przepis na przepyszne pączki z piekarnika  pierwszy raz robiłam je  ok dwa lata temu  ale nie pamiętam od kogo otrzymałam przepis na nie ale polecam bo są naprawdę pyszne  :) 

SKŁADNIKI CIASTO  :
*100 ml ciepłego mleka
*50 g świeżych drożdży
* 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)

* 50 g cukru
* 3/4 łyżeczki soli
* 3 jajka
* 170 g masła
* jajko do posmarowania
* nadzienie do pączków około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym ( u nas taką uwielbiamy w pączkach ale może być o innym smaku jak kto lubi ) 
*lukier z pomarańczy: 200 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny lub konfitura pomarańczowa
* papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
*szklanka lub kubek do wycinania pączków

Najlepiej jak  drożdże, masło ( masło możemy pokroić na kawałki szybciej będzie miało temp. pokojową ) jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową 
WYKONANIE ::
Z drożdży zrobić rozczyn - wmieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do miski w której mamy już przesiana mąkę , cukier i sól i wymieszać drewniana łyżką  dalej mieszając  dodawać  po jednym jajku  wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miało gładką konsystencję na koniec dodać miękkie masło  i dalej wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne . Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość .
  Aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na blat podsypany mąką,  ciasto rozwałkować na  placek o grubości 1 cm i wycinać kółka jak na pierogi. Takie wykrojone koło rozpłaszczyć  delikatnie  w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach  aby  łączenie  było w jednym miejscu. Tak ulepionego pączka  włożyć łączeniem do dołu do papilotki i z kolejnymi tak samo postępować do ostatniego kawałka ciasta. Gotowe pączki układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów  jednego pączka od drugiego  odstawić  jeszcze na ok 25 minut  do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).Jak pączki podrosną  smarujemy   je roztrzepanym jajkiem  i wstawiamy  razem z blaszką do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni  na środkową półkę . Piec przez ok 15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika i przestudzone  juz pączki można polukrować.
   Bardzo fajny lukier który idealnie się komponuje   z nadzieniem różanym - lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości.



1 komentarz:

  1. W poniedziałek przekonam się czy wyjdzie tak samo apetycznie jak twoje:)

    OdpowiedzUsuń