poniedziałek, 26 stycznia 2015

PSTRĄG Z CYTRYNĄ MASŁEM I KOPERKIEM ŚWIEŻYM

     Jak wiadomo ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu .Ich mięso przewyższa pod względem wartości ożywczych wieprzowinę , wołowinę oraz drób .....
Jesli chcemy swojemu organizmowi dostarczyć witamin  to zdecydowanie ryby będą najlepszym wyborem
gdyż zawierają witaminy z grupy B rozpuszczalne w tłuszczach : A - witamina która poprawia kondycję naszej skóry , witamina D która wzmacnia nasze zęby  i kości ,witamina E- która  usuwa z naszego organizmu szkodliwe rodniki.  Ryby  zawierają mikroelementy  : mangan, jod, miedz są także  żródłem  składników mineralnych takich jak : żelazo , wapń , potas,magnez, sód,
Bardzo ważne jest również to że ryby dostarczają  zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych  które usprawniają prace mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów  we krwi ,  co zapobiega  rozwojowi miażdzycy naczyń . Ponadto normalizuje ciśnienie krwi dlatego ryby warto podawać osobom w podeszłym wieku.
 
         PSTRĄG  Z  CYTRYNA MASŁEM I KOPERKIEM
                     
Uwielbiamy ryby w każdej postaci wiec dla  mojej rodzinki przygotowałam pstraga z cytryną , masłem i  koperkiem   zawiniętego w folie i pieczonego w piekarniku.


 SKŁADNIKI: 
-Trzy pstrągi  
-Przyprawa do ryb
-Pieprz cytrynowy
-Cytryna
-Pęczek  koperku  świeżego
- Trzy łyżki masła 
-Folia aluminiowa .

WYKONANIE :
Ryby myjemy  oczyszczamy z łusek ponownie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Przyprawiamy   wewnątrz i zewnątrz , do środka  wkładamy łyzkę masła , ze trzy cienkie plastry cytryny (ważne aby  wydłubać z cytryny pestki aby nie dawały goryczy) i dodajemy  koperek rybę kładziemy na folii aluminiowej zwijamy brzegi aby sos w czasie  pieczenia nie wypłynął i zawijamy folię nad rybą . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika  na 20 -25minut.Podajemy od razu po upieczeniu z frytkami  i  surówką z kapusty kiszonej  lub z pieczywem.


                           SMACZNEGO :)


 

2 komentarze: