czwartek, 20 kwietnia 2017

OPONKI SEROWE

 Oponki uwielbiane przez moja rodzinkę ....
sąsiadów ....oraz znajomych .....Nazywane pączusiami przez najmniejszego z naszego rodu :D.  Mimo , ze  najmłodszy nie przepada za  białym serem jednak oponki z serem wcina, że mama nie nadąża smażyć :) Oczywiście wykrawanie kółek z ciasta a później mniejszych kółeczek ze środka oponek jest przyjemną nauka ( skupia się niesamowicie aby wyciąć dokładnie na środku )jak i zabawą dla naszego smyka gorzej jest z mieleniem twarogu ...jak miele sama robię to błyskawicznie , jak mieli ze mną synek to mielenie trwa trooooszkę dłużej :D :D



  SKŁADNIKI :
750 gr twarogu półtłustego
750 gr mąki
350 ml śmietany 18%
170 gr cukru
Cukier puder do oprószenia oponek
1,5 łyżeczki octu
1  łyżeczka  sody
4  żółtka
Małe opakowanie cukru waniliowego
Dziś robiąc oponki dodałam kilka kropel aromatu cytrynowego.
Olej do smażenia (  smażę w mniejszym garnku wlewam ok 1 litra )
Do zimnego oleju dodają ok 1 kieliszka spirytusu aby oponki  nie wchłaniały oleju .


WYKONANIE:
Twaróg zmielić , dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto do połączenia się składników.Oprószyć blat wyjąc z miski masę na blat i zagniatać podsypując co jakiś czas mąka, gdyby kleiło się do dłoni. Gotowe ciasto rozwałkować na ok 1-1,5 cm wykrawać szklanką  duże koła , następnie kieliszkiem ze środka dużego koła wykrawać mniejsze kółeczka .

Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia się oponek, gotowe wykładam na ręcznik papierowy. Z tej porcji ciasta wychodzi ok 40 sztuk + malusie pączki ze środków oponek.



                                           SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. dziękuje za przypomnienie tego super przysmaku,znałam kiedyś podobny przepis .Musze koniecznie spróbować twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wyglądają, kuszą bardzo. Czy można jakiś gotowy- mielony ser kupić?

    OdpowiedzUsuń