poniedziałek, 29 lutego 2016

ZEBRA MIĘTOWO-CZEKOLADOWA

Po poprzednim szaleństwie z sernikiem miętowym  czas na                              miętowo-czekoladową zebrę  ..... 
Coraz bardziej podoba mi się miętowe szaleństwo   pewnie jeszcze nie jedna miętowa słodkość zagości na moim blogu :) 
SKŁADNIKI :
5 jaj 
1,5 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę cukru i troszkę mniej niż  pól szklanki cukru waniliowego  mojego wyrobu ) 
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju 
2,5 szklanki mąki 
2 łyżki mąki ( dodatkowo do ciasta miętowego )
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 szklanki wody 
1/4 szklanki  syropu miętowego
cukier puder do posypania 


WYKONANIE:  
Jajka wbijamy do miski dodajemy cukry i miksujemy do uzyskania puszystej masy  następnie stopniowo dodaję mąkę  cały czas mieszając , proszek do pieczenia , olej.Ciasto dzielę na dwie równe części  do jednej części dodaję kakao i wodę do drugiej części dodaję syrop miętowy oraz dwie łyżki mąki . Do przygotowanej tortownicy na jej środku wlewam dwie łyżki masy czekoladowej na  środek tej masy wykładam dwie łyżki masy miętowej  i na środek tej masy wykładam kolejne dwie łyżki masy czekoladowej i tak do wyłożenia całego ciasta .


Wkładamy do nagrzanego  do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35-45 minut .


6 komentarzy:


  1. Ciekawy przepis, gotowa zebra pięknie prezentuję się na talerzu. Uwielbiam mięte jako dodatek do różnych dań. Jeśli chodzi o desery jeszcze nie próbowałam takiego połączenia. Myślę, że zbliżające się święta będą doskonałą okazją, żeby zebra zagościła również u mnie na stole :) 

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda niezwykle atrakcyjne i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;-) jeszcze miętowego nie widziałam i jestem ciekawa smaku końcowego chyba i ja się skuszę i na te nadchodzące święta upiekę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak mojego dzieciństwa uwielbiam ....

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja cieeeeeee :) ale wygląd kradnę przepis bo wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń