poniedziałek, 25 maja 2015

SZACHOWNICA

    Wszystko zmierzało ku temu że do kawusi podam metrowca ...... no i tradycyjnie jak to ja zawsze muszę coś wykombinować ...muszę coś innego zrobić   ...padło na SZACHOWNICĘ  ....
Chociaż obawiałam się czy wyjdzie szachownica czy pole po bitwie .... ale nie było tak żle a smakuje wyśmienicie.
       
                     Może i pracochłonne ciasto ale efekt jest super :)


  SKŁADNIKI :
CIASTO JASNE :
240 gr mąki 
220 gr cukru
4 jaja
9 łyżek  oleju
9 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo dodałam odrobinę aromatu cytrynowego. 
WYKONANIE:
 Żółtka zmiksowałam z cukrem aż powstała biała puszysta masa.Dodałam wodę , olej wymieszałam dokładnie .Następnie wymieszałam  mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito wsypałam do masy i mieszałam do połączenia składników na koniec ubiłam pianę z białek przełożyłam do ciasta i delikatnie mieszałam drewnianą łyżką  .Blaszkę  o wymiarach 23x33cm ( ja piekłam jednocześnie w dwóch keksówkach ciasto jasne i ciemne (keksówka  30x12cm)  wyłożyć papierem do pieczenia  wylać ciasto i piec 35-40 minut w 180 stopniach. 
SKŁADNIKI 
CIASTO CIEMNE:
210 gr mąki 
20 gr kakao
220 gr cukru
4 jajka
9 łyzek wody 
9 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia .
WYKONANIE :
Żółtka zmiksowałam z cukrem aż powstała biała puszysta masa.Dodałam wodę , olej wymieszałam dokładnie .Następnie wymieszałam  mąkę z kakao i  proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito wsypałam do masy i mieszałam do połączenia składników na koniec ubiłam pianę z białek przełożyłam do ciasta i delikatnie mieszałam drewnianą łyżką . Wylać na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia . 

KREM :
750 ml mleka
1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 gramowe opakowania)
7 łyżek cukru
odrobina prawdziwej wanilii na czubku łyżeczki
250 gr masła lub kasi 
Można użyć równiez  gotowego kremu Delecta krem karpatka oryginalna 250 gr  krem do którego dodaje się również masło . Polecam bo krem jest na prawdę dobry  ja go używam często ale akurat nigdzie nie mogłam go dostać .
WYKONANIE KREMU:
2 szklanki mleka zagotować wsypać cukier wymieszać  w pozostałej ilości mleka rozmieszać budyń i prawdziwą wanilię dodać do gotującego się mleka . Mieszać aż budyń zgęstnieje ,odstawić  do ostygnięcia następnie dodać po troszku  masło i miksować na wysokich obrotach aż masa będzie jednolita (krem można podzielić na 3 i pół części te 3 części do smarowania pasków kremu a pozostała połowa do posmarowania boków i wierzchu gotowej  szachownic )
 Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia . Następnie ciasto kroimy na równe paski 2x2cm, albo 3x3 cm.
Prawy  jasny bok paska smarujemy kremem kładziemy na desce  tak jak na zdjęciu smarujemy tylko prawy bok i do tego prawego boku dociskamy kolejny pasek leżący obok ( ja miałam położoną folię aluminiową złożoną podwójnie  taka długości abym mogła po dłuższym boku ciasta  zwinąć folie do góry i odstawić do schłodzenia ciasto się nie rozjedzie podczas chłodzenia ) i tak powtarzamy czynność aby na jednym poziomie były dwa jasne i dwa ciemne paski .Wierzch pierwszego poziomu smarujemy kremem i układamy znowu paski jak na dole zaczynalismy jasnym to teraz ciemnym paskiem czynność tą wykonujemy aż  do samej góry. Na końcu delikatnie smarujemy kremem ciasto z wierzchu  zawijamy folia aluminiową i ciasto odkładamy do schłodzenia do lodówki najlepiej na całą noc .

Tak schłodzone ciasto polewamy polewą czekoladową .Można roztopić  gorzką czekoladę albo zrobic polewę z kakao i margaryny .
POLEWA:
3 łyżki masła
3 łyżki  kakao
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Masło podgrzewamy ze śmietaną  dodajemy cukier , kakao mieszamy  do momentu aż zacznie wrzeć . Odstawiamy do przestygnięcia  , następnie polewamy ciasto .

                                                 SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie i pewnie smakuje bosko, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. mrrrr muszę do ciebie chyba kiedyś wpaść na takie pyszne ciasto. mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szachownica jak spod igły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, ale wygląda na bardzo pracochłonne :) Robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać bardzo pracochłonne ciasto, ale wykonanie idealne, efekt końcowy oszałamiający!

    OdpowiedzUsuń
  6. o ja cie :) ale ciacho :) też takie chce u siebie do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń