środa, 12 listopada 2014

CHLEBEK PITA

BARDZO PROSTE I SZYBKIE W WYKONANIU (POMIJAJĄC CZAS KIEDY CIASTO MUSI WYROSNĄĆ ) A JAKIE SMACZNE :) PYCHAAAAAAAA  RODZINKA JUŻ SIĘ UPOMINA O KOLEJNE  CHLEBKI PITA.


SKŁADNIKI  :
500 gr maki 
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 gr drożdzy świeżych można je zastąpić 7 gr drożdży instant
4 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE :
 Drożdże i cukier  rozpuścić w wodzie i zostawić do momentu jak się spienią ok 3 minut.Do miski wsypać przesiana mąkę , sól,2 łyżki oliwy ,wlać drożdże wyrobić ciasto  uformować kształt kuli i posmarować pozostałymi dwiema  łyżkami oliwy i odstawić  na ok godzinkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( aż ciasto podwoi swoja objętość ).Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry ręką  wyłożyć je na blat wyrobić ponownie  . Podzielić na cztery równe części uformować kształt kuli i przykryć ściereczką na 30 minut .Po tym czasie rozwałkowac każdą kulę na  okrągły placek o grubości ok 1 cm i przełożyć na blachę .Piec w nagrzanym do 250 * piekarniku  przez 6-7 minut  wyciągnąć i przestudzić troszkę następnię odkroić kawałek brzegu aby powstała kieszonka  i napełnić dowolnym farszem .
Farsz jaki kto lubi ja pokroiłam dwie piersi z kurczaka przyprawiłam przyprawa do gyrosa , pieprzem , solą podsmażyłam na oliwie . Zrobiłam surówkę  z sałaty lodowej , papryki żółtej , pomidorków koktailowych, ogórka zielonego,rzodkiewki . Dodatkowo sosik czosnkowy który uwielbiamy :)



                                              SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie, a jak musi smakować...! :) Uwielbiam chlebek pita, aczkolwiek sama nigdy jeszcze go nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :
    )

    OdpowiedzUsuń