SKŁADNIKI :
500 gr maki
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 gr drożdzy świeżych można je zastąpić 7 gr drożdży instant
4 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE :
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i zostawić do momentu jak się spienią ok 3 minut.Do miski wsypać przesiana mąkę , sól,2 łyżki oliwy ,wlać drożdże wyrobić ciasto uformować kształt kuli i posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy i odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( aż ciasto podwoi swoja objętość ).Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry ręką wyłożyć je na blat wyrobić ponownie . Podzielić na cztery równe części uformować kształt kuli i przykryć ściereczką na 30 minut .Po tym czasie rozwałkowac każdą kulę na okrągły placek o grubości ok 1 cm i przełożyć na blachę .Piec w nagrzanym do 250 * piekarniku przez 6-7 minut wyciągnąć i przestudzić troszkę następnię odkroić kawałek brzegu aby powstała kieszonka i napełnić dowolnym farszem .
Farsz jaki kto lubi ja pokroiłam dwie piersi z kurczaka przyprawiłam przyprawa do gyrosa , pieprzem , solą podsmażyłam na oliwie . Zrobiłam surówkę z sałaty lodowej , papryki żółtej , pomidorków koktailowych, ogórka zielonego,rzodkiewki . Dodatkowo sosik czosnkowy który uwielbiamy :)
SMACZNEGO :)
Wygląda obłędnie, a jak musi smakować...! :) Uwielbiam chlebek pita, aczkolwiek sama nigdy jeszcze go nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :
OdpowiedzUsuń)