UWIELBIAM ROGALIKI Z MARMOLADA RÓŻANĄ ,NUTELLĄ , KONFITURĄ ZE ŚLIWEK , PORZECZEK ALE TYM RAZEM POSTAWIŁAM NA TWARÓG I JESTEM POD OGROMNYM WRAŻENIEM BO MOJE DZIECIĘ JAK NIE JE TWAROGU TO POCHŁANIAŁO ROGALIKI JEDEN ZA DRUGIM I STWIERDZIŁA ŻE BARDZIEJ SMAKUJĄ JEJ Z TWAROGIEM.
14 gr drożdży instant (2 małe paczuszki)
szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
mąka ok 1 kg (odłożyć szklankę maki na podsypywanie przy wałkowaniu)
1 łyżka cukru waniliowego
5 łyżek cukru 3jajka
180 gr margaryny roztopionej ciepłej ja użyłam Ramy z masłem w kostce.
jajko do posmarowania rogalików
MASA SEROWA :
600 gr twarogu półtłustego
3 żółtka
2 łyzki cukru waniliowego
ok 5-6 łyżek cukru pudru (mozna dodac ok 4 i sprawdzić mase czy jest słodka czy dodać więcej cukru pudru)
Twarogu nie mielimy wszystkie składniki wrzucamy do miski i widelcem rozgniatamy .
WYKONANIE :
Do miski wsypujemy mąkę drożdże instant , ciepłe mleko ,margarynę, cukry,jajka wszystko wyrabiamy (ja wyrabiałam robotem ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie i podwoi swoja objętość wykładamy na blat zagniatamy szybko ponownie .Należy pamiętać że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki .
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy masę serową na szerszej części trójkąta i zwijamy w rogalik.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Jak rogaliki się zrumienią wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia (wiem że nie wolno ale ja lubię je takie ciepłe najbardziej z mleczkiem )
SMACZNEGO :)
ależ pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńAle pychotka ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńpysznosci uwielbiam rogaliki
OdpowiedzUsuńpyszne sa probowalam dzis zrobic i mniam dziekuje za przepis :*
OdpowiedzUsuńPolecam sa super dziś wypróbowane :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, smak napewno cudny :)
OdpowiedzUsuń