poniedziałek, 15 lutego 2016

MIĘTOWY -SERNIK

      Mięta  ....  Idealny dodatek do deserów , mięs , napojów , warzyw, owoców ...idealnie aromatyczna i orzeżwiająca .
Dziś postanowiłam  użyć jej do mojego wypieku mimo że cały dzień spędziłam na poszukiwaniu syropu miętowego to jednak nie poddałam się i nie żałuje bo sernik wyszedł super  

SKŁADNIKI SPÓD  :
200 gr herbatników kakaowych ( mogą być maślane lub kakaowe najlepsze BONITKI   )
100 gr masła 
WYKONANIE:
Herbatniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam . Masło roztopiłam jak przestygło troszeczkę dodałam do herbatników zmiksowałam  dokładnie . Tortownice 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia wysypałam masę z herbatników delikatnie wyrównałam, uklepałam łyżką i wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy .

SKŁADNIKI MASA :
1 kg twarogu półtłustego 
1 budyń waniliowy 
190 gr cukru 
8 jaj
30 ml likieru miętowego
150 ml syropu miętowego 
WYKONANIE :
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę po łyżce dodawać twaróg miksując kolejno dodać budyń , likier  oraz syrop miętowy i miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita.Na końcu ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy je z masa drewniana łyżką ( jeśli chodzi o mieszanie ubitej piany z białek z jakąkolwiek  masą zawsze używam drewnianej łyżki  )Tak przygotowaną masę przekładam do tortownicy i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut po tym czasie zmniejszam na 150 minut i piekę jeszcze 40 minut .Po upieczeniu  sernik wyciągam i zostawiam  aż całkowicie ostygnie . Udekorowałam go bitą śmietaną można polać polewą z czekolady .




W poszukiwaniu syropu miętowego przejechałam prawie całą Gdynię wzdłuż i wszerz znalazłam dopiero w Makro syrop miętowy RIOB poiemność 1l   wiec już mam pomysł na kolejne ciasto z dodatkiem syropu miętowego.

10 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) i ten kolorek mmm.. masz kobietko talent! Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) i ten kolorek mmm.. masz kobietko talent! Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyglada bosko, nigdy nie jadłem o smaku miętowym. Na pewno warto było szukać tyle czasu tego syropu miętowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik prezentuje się po prostu bajecznie! Przepięknie zdobiony i wygląda niesamowicie apetycznie! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odważne połączenie. Kolorystycznie wygląda super :) pewnie jak zawsze bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Marzeno,Ci powiem,że narobiłaś mi smaka.Podziwiam za odwagę,musi być przesmaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda.Samym kolorkiem zaprasza do skosztowania.

    OdpowiedzUsuń