czwartek, 21 maja 2015

DROŻDŻOWA ROLADA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Lubię się bawić ciastem drożdżowym  i tym co pysznego  można z niego stworzyć ... A tu ciasto leżało rozwałkowane nałożony dżem więc trzeba było  szybciutko działać i wyszła taka oto   :)  

 

SKŁADNIKI:
500 gr. maki 
2 jajka
180 ml mleka
4 łyżki cukru
1,5-2 łyżki cukru waniliowego
30 g masła(może być również Kasia)
30 gr świeżych drożdży
1 jajko do posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika
słoiczek dżemu smak dowolny
WYKONANIE:
Mąkę przesiać przez sito zrobić dołek wrzucić rozkruszone drożdże,ciepłe mleko, ciepłe roztopione masło. Jajka ubite z cukrem wlać do mąki wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją obiętość. Ciasto wyrośnięte wyłożyć na stolnicę jeszcze raz wyrobić szybko i rozwałkować  na kształt prostokątu.
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i zwinąć w roladę 

Następnie całą roladę przenosimy delikatnie na papier do pieczenia i  zwijamy na kształt koła łączymy ze sobą końce i nacinamy ale nie nacinamy do końca ciasto ma być ze sobą połączone.


 Tak ponacinane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika na 25-30 minut  w 180 stopniach do momentu aż się zrumieni .



                                                                              SMACZNEGO  :)










5 komentarzy:

  1. Ale wszystko wygląda apetycznie, zazdroszczę talentu kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie i tak tez pewno smakuje.Widać,ze jestem mistrzynią w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega apetycznie i z pewnością tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle pyszności ! mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń