środa, 27 maja 2015

CHLEBEK Z ZIOŁAMI ODRYWANY

       Jako ze uwielbiam wszystko co jest przygotowane z ziołami wiec kiedy ujrzałam ten chlebek postanowiłam  od razu go przygotować i nawet nie zdążył ostygnąć bo już go nie było.....  Nawet nie wiem jak smakuje na zimno  bo "pochłonęliśmy " go cieplutkiego :)


SKŁADNIKI :
100 ml wody
100 ml mleka
50 gr roztopionego masła 
2 jajka
1 łyżeczka soli
450 gr mąki
2 łyżeczki cukru
25 gr drożdży świeżych.

NADZIENIE ZIOŁOWE :
110 ml oliwy
garść natki pietruszki
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
szczypta  soli i pieprzu.
PRZYGOTOWANIE CIASTA :
W garnuszku podgrzewam wodę z mlekiem dodaje masło w kawałeczkach mieszam aż masło się roztopi i odstawiam do lekkiego przestygnięcia .W misce z przesiana mąką robię dołek  wkruszam drożdże  zalewam ciepłym mlekiem z roztopionym masłem dodaje sól i cukier.Jak drożdże zaczynają pracować i  pojawiają się  pęcherzyki powietrza dodaję jajka i wyrabiam ciasto.
Miskę oprószam mąką przekładam wyrobione ciasto oprószam mąka z wierzchu przykrywam ściereczką i odkładam  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją  objętość. 
W między czasie jak ciasto rosło ja zrobiłam farsz ziołowy.
Liście bazylii, pietruszkę ,oliwę i pokrojony czosnek  wrzuciłam do pojemnika 
       Zblendowałam wszystko razem doprawiłam do smaku 
             Zapach czosnku , bazylii, pietruszki  przecudny 
                Gotowy farsz oczekuje na ciasto :)
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat energicznie i szybko ugniatam jeszcze raz .Rozwałkowuje ciasto  na prostokąt tak aby krótszy z boków był szerokością keksówki  (30cm) i dzielę na pasy długość ok 60 cm i pocięłam  wzdłuż na 7 prostokątów . Każdy wycięty prostokąt posmarowałam farszem ziołowym
                     i układałam jeden prostokąt na drugim.
Przełożony prostokąt pokroiłam na mniejsze równe kwadraty powinno wyjść 5/6 kwadratów które pionowo układałam w keksówce ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Ułożone kwadraciki przykryłam ściereczka i odłożyłam w ciepłe miejsce jeszcze do wyrośnięcia na 25 minut.

Wyrośnięty  chlebek włożyłam do nagrzanego do  170 stopni piekarnika i piekłam ok 45-50 minut do momentu jak chlebek miał złoty kolor .

                         
                                         SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. aż zgłodniałam tak smkowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro taki pieke prosty i wiadc ze smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Uwielbiam pieczywo z ziołowymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja jeszcze troszke a wszedzie zaczne dodawac zioła :)

      Usuń
  4. wygląda przepysznie musze przepisik wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały przepis jestem tym chlebkiem zauroczona coś zupełnie innego z całą przyjemnością postaram się upiec taki chlebek

    OdpowiedzUsuń