SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE :
3 szklanki mąki
odrobina aromatu cytrynowego
5 żółtek(białka zostawiamy na masę bezową)
3 łyżki cukru
250 gr margaryny Kasia
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek (po obraniu już)
cynamon również według uznania (ale nie musi być jak ktoś nie przepada za cynamonem )
cukier według uznania ja wolę mniej słodkie i dodaję pół na pół z cukrem waniliowym.
BEZA Z BIAŁEK :
5 białek
szczypta soli
szklanka cukru .
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski dodajemy margarynę , żółtka , cukier i na końcu dodajemy proszek do pieczenia szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok.60 minut.W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce obieramy jabłka ścieramy je na tarce o grubych oczkach przekładamy do nie dużego garnka o szerokim dnie lub do wysokiej patelni dodajemy cukier z cynamonem i przesmażamy . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie przekładamy do tortownicy 26 cm wykładamy dno oraz boki następnie ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 210 stopniach .Masę z jabłek mamy gotową wiec szybko ubijamy białka ze szczyptą soli kiedy białka sztywnieją dodajemy po troszku cukru aż wykorzystamy cały cukier . Podpieczone ciasto po 20 minutach wyciągamy nakładamy masę z jabłek a na wierz wykładamy bezę .Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30-35 minut kiedy na cieście pojawi się złocista chrupiąca skorupka .
Dla męża i córki podaje jabłecznik z lodami waniliowymi uwielbiają w takim wydaniu .
SMACZNEGO :)
Wygląda obłędnie - duuużo jabłek i jeszcze większa beza, pyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne - ta beza wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńDziś powtórka! Dziękuję! :) Szarlotka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńFanka J :)