Jesli chcemy swojemu organizmowi dostarczyć witamin to zdecydowanie ryby będą najlepszym wyborem
gdyż zawierają witaminy z grupy B rozpuszczalne w tłuszczach : A - witamina która poprawia kondycję naszej skóry , witamina D która wzmacnia nasze zęby i kości ,witamina E- która usuwa z naszego organizmu szkodliwe rodniki. Ryby zawierają mikroelementy : mangan, jod, miedz są także żródłem składników mineralnych takich jak : żelazo , wapń , potas,magnez, sód,
Bardzo ważne jest również to że ryby dostarczają zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych które usprawniają prace mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi , co zapobiega rozwojowi miażdzycy naczyń . Ponadto normalizuje ciśnienie krwi dlatego ryby warto podawać osobom w podeszłym wieku.
PSTRĄG Z CYTRYNA MASŁEM I KOPERKIEM
SKŁADNIKI:
-Trzy pstrągi
-Przyprawa do ryb
-Pieprz cytrynowy
-Cytryna
-Pęczek koperku świeżego
- Trzy łyżki masła
-Folia aluminiowa .
WYKONANIE :
Ryby myjemy oczyszczamy z łusek ponownie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Przyprawiamy wewnątrz i zewnątrz , do środka wkładamy łyzkę masła , ze trzy cienkie plastry cytryny (ważne aby wydłubać z cytryny pestki aby nie dawały goryczy) i dodajemy koperek rybę kładziemy na folii aluminiowej zwijamy brzegi aby sos w czasie pieczenia nie wypłynął i zawijamy folię nad rybą . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 -25minut.Podajemy od razu po upieczeniu z frytkami i surówką z kapusty kiszonej lub z pieczywem.
SMACZNEGO :)
pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń