CIASTO PRZY KTÓRYM ROZPŁYWAM SIĘ .......... ODKĄD OTRZYMAŁAM NA NIE PRZEPIS BARDZO CZĘSTO GOŚCI W NASZYM DOMKU
MIMO ŻE WYGLĄDA NA SKOMPLIKOWANE ROBI SIĘ JE BARDZO ŁATWO I SZYBKO .
MIODOWNIK CIASTO :
600 gr mąki pszennej
3,5-4 łyżki miodu płynnego
250 gr cukru
300gr margaryny PALMA -Bielmar
1łyżeczka sody
2 żółtka
2 łyzki wody
Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić na gładką masę . Tak wyrobione ciasto dzielimy na cztery równe części , każdy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę o wymiarach 28x30 uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia ( ciasto rozwałkowane może byc ciężko przełożyć do blachy wiec można je również kawałkami wylepić w blaszce) .Piec w temperaturze 200 stopni 8,5-9 minut .
KREM :
3szkl. mleka
6 łyżek cukru
3 łyżki cukru waniliowego
1,5 opakowania budyniu waniliowego
4,5 łyżki mąki tortowej
300 gr masła.
Można dodać 9 łyżek cukru i na czubku łyzeczki prawdziwej wanilii.
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać po łyżce masło (najlepiej jak masło ma temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach.
Rozłożyć obok siebie cztery blaty ciasta i krem rozłożyć w równych częściach na 3 blaty rozsmarować i złożyć blaty jeden na drugi na sama górę położyć blat bez kremu . Na ostatni blat polać polewę czekoladową
POLEWA CZEKOLADOWA:
120 gr czekolady gorzkiej
100 gr masła
Czekoladę połamaną i masło włożyć do miski i rozpuścić nad kąpielą wodną .Tak przygotowaną polewą polać wierzchni blat ciasta i przełożyć ciasto do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO :)
Wygląda super i zapewne smakuje rewelacyjnie:)Anna C.
OdpowiedzUsuń