wtorek, 9 grudnia 2014

MIODOWNIK

   




CIASTO  PRZY KTÓRYM  ROZPŁYWAM SIĘ ..........                  ODKĄD  OTRZYMAŁAM NA NIE   PRZEPIS BARDZO   CZĘSTO GOŚCI W NASZYM DOMKU 



MIMO ŻE WYGLĄDA NA SKOMPLIKOWANE  ROBI SIĘ JE BARDZO ŁATWO  I SZYBKO .
 MIODOWNIK CIASTO :
600 gr mąki pszennej
3,5-4 łyżki miodu płynnego 
250 gr cukru
300gr margaryny PALMA -Bielmar
1łyżeczka sody
2 żółtka
2 łyzki wody 
Wszystkie składniki wsypać do miski  i wyrobić na gładką masę . Tak wyrobione ciasto dzielimy na cztery równe części , każdy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę   o wymiarach 28x30 uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia  ( ciasto rozwałkowane  może byc ciężko przełożyć  do blachy wiec można je również  kawałkami wylepić w blaszce) .Piec w temperaturze 200 stopni 8,5-9 minut . 

KREM :
3szkl. mleka
6 łyżek cukru
3 łyżki cukru waniliowego
1,5 opakowania budyniu waniliowego
4,5 łyżki mąki tortowej
300 gr masła.
 Można dodać 9 łyżek cukru i na czubku łyzeczki prawdziwej wanilii.
 Dwie  szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać  odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać po łyżce masło (najlepiej jak masło ma temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach.
Rozłożyć  obok siebie cztery blaty ciasta i  krem rozłożyć  w równych częściach na 3 blaty  rozsmarować i złożyć blaty jeden na drugi na sama górę położyć blat bez kremu . Na ostatni blat polać polewę czekoladową 
POLEWA CZEKOLADOWA:
 120 gr czekolady gorzkiej 
100 gr masła 
Czekoladę połamaną i masło  włożyć do miski i rozpuścić nad kąpielą wodną  .Tak przygotowaną polewą polać wierzchni blat ciasta i przełożyć ciasto do lodówki   do schłodzenia. 
                               SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Wygląda super i zapewne smakuje rewelacyjnie:)Anna C.

    OdpowiedzUsuń