czwartek, 30 marca 2017

CHINKALI - GRUZIŃSKIE PIEROGI Z MIĘSEM

Pierogi nie są moja mocną stroną  dlatego długo zbierałam się do zrobienia pierożków chinkali :) ... a teraz kiedy juz je  raz zrobiłam wiem jedno będą gościć u nas częściej   robi się je zdecydowanie szybciej i łatwiej niż nasze tradycyjne pierogi . 


CHINKALI  są to kołduny wypełnione  farszem mięsnym z dodatkiem bulionu które nalezy umiejetnie nadgryżć wypić   bulion sączącz  go  z nich i zjeść pozostałą resztę  to tradycyjne danie kuchnia kaukaskiej  bardzo popularne w Gruzji. 
SKŁADNIKI  FARSZ : 
600 gr miesa mielonego wołowego 
400 gr miesa mielonego wieprzowego 
300 ml bulionu 
2 łyżeczki  rozgniecionej w możdziezu kolendry (ew. mielonej ) 
sól , pieprz   do smaku 
2 cebule 
Odrobina natki pietruszki.
SKŁADNIKI CIASTO :
1 kg mąki  ( odsypałam ok 100 gr do podsypywania )
sól 
ok 500 ml gorącej wody (woda ma byc tak ciepła abysmy mogły zaparzyc mąkę ale równiez   zagnieśc ciasto )  
WYKONANIE FARSZ :
Mięsa łączymy  dodajemy sól, pieprz , kolendrę , połowe bulionu nastepnie  cebule pokrojona w  drobniutką kosteczkę mieszamy i dodajemy resztę bulionu tak aby mięso nie było zbyt lużne ale równiez zeby nie było zbite  nakrywamy folia spozywcza i odkładamy do lodówki . 
WYKONANIE CIASTO: 
Do maki dodajemy  sól  ok 5-6 szczypt  oraz wodę  to wszystko łączymy  przekładamy na blat i zagniatamy ciasto az bedzie gładkie ok 5 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy wycinamy okrągłe placuszki (tak jak na nasze pierogi okrąg najlepiej ok 10-12 cm )  nakładamy farsz łyzeczka na środku .Brzegi ciasta unosimy do góry  wrobimy zakładkę jedna na drugą  idąc w prawa stronę az do połączenia brzegów tak aby wyszła nam sakiewka. 
Gotowe chinkali wrzucamy na wrzaca osoloną wode  gotujac ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia .  Z tej porcji wyszło ok 40-50 sztuk (niestety nie zdązyłam policzyc tak szybko znikały ) 
   
Od  dziś są to nasze ulubione  pierożki  :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz