środa, 11 lutego 2015

PIECZEŃ RZYMSKA Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM I KUKURYDZĄ MINI ORAZ PAPRYKĄ KONSERWOWĄ

Druga wersja  naszego przysmaku robiona po raz pierwszy  czyli PIECZEŃ RZYMSKA  Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM I KUKURYDZĄ MINI ORAZ  PAPRYKĄ KONSERWOWĄ   jednym słowem NIEBO W GĘBIE :)    
 


SKŁADNIKI :
1 kg mięsa mielonego ( dałam 0,5 mielonego wieprzowego oraz 0,5 kg wołowego)
1 bułka czerstwa  
1 szklanka mleka do namoczenia bułki czerstwej
2 jajka
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
 przyprawy : sól , pieprz, majeranek
Ewentualnie jak masa mięsna jest rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
Ogóreczki konserwowe mini,
 kukurydza konserwowa mini ,
 papryka konserwowa .


 WYKONANIE:
 Cebulę zrumienić kiedy będzie delikatnie rumienić się dodać drobniutko pokrojony czosnek i smażyć do momentu zrumienienia się cebuli.Bułkę czerstwą odcisnąć i dodać do mięsa mielonego  wymieszać dodać cebulę , jajka,  wymieszać i doprawić do smaku według uznania.Blaszkę keksówkę wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą na dno wyłożyć troszkę  masy aby zakryć dno  na masę układać  dowolnie ogórki kukurydzę oraz paprykę przykryc warstwa mięsa mielonego i powtórzyć czynność z układaniem ogórków ,kukurydzy , papryki i przykryć masą . Wierzch  masy wygładzić zwilżoną w wodzie dłonią   i posypać delikatnie bułką tartą.Piec w temperaturze  170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut  do momentu aż wierzch się zrumieni .


Polecam i życzę   SMACZNEGO  :)

5 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko co jest z dodatkiem warzyw konserwowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie.Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. efekt zachwycający, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo oryginalnie i przede wszystkim apetycznie! :) Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam w sieci przepisu na pieczeń rzymską. Trafiłam tutaj na coś innego i na pewno smacznego. Właśnie taką upiekę:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń