środa, 11 lutego 2015

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

Trzecia wersja  PIECZENI RZYMSKIEJ  tym razem z jajkiem i równie ulubiona jak  poprzednie :) 



SKŁADNIKI :
1 kg mięsa mielonego ( dałam 0,5 mielonego wieprzowego oraz 0,5 kg wołowego)
1 bułka czerstwa  
1 szklanka mleka do namoczenia bułki czerstwej
2 jajka
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
 przyprawy : sól , pieprz, majeranek
Ewentualnie jak masa mięsna jest rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.

5 jaj ugotowanych na twardo 
 WYKONANIE :
Cebulę zrumienić kiedy będzie delikatnie rumienić się dodać drobniutko pokrojony czosnek i smażyć do momentu zrumienienia się cebuli.Bułkę czerstwą odcisnąć i dodać do mięsa mielonego  wymieszać dodać cebulę , wymieszać i doprawić do smaku według uznania. Połowę masy przekładamy do foremki   uprzednio wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą  brzegi uklepujemy do góry tworząc rynnę  w której umieścimy jajka.
 W tak uformowanej rynnie układamy jajka i wykladamy na nie pozostałą cześć masy i dokładnie przyciskamy aby masa dolegała do jajek.
Wierzch  masy wygładzić zwilżoną w wodzie dłonią   i posypać delikatnie bułką tartą.Piec w temperaturze  170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut  do momentu aż wierzch się zrumieni.
 SMACZNEGO ŻYCZĘ :) 

2 komentarze: